Pomysł na obiad, gdy nie ma czasu na długie gotowanie.
Soczyste i jędrne pieczarki, świeże pomidory i kremowy sos śmietanowy. Na koniec solidna porcja świeżej natki pietruszki i opcjonalnie także odrobina płatków chili. Minimalna ilość składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 200 g makaronu pappardelle
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek / użyłam brązowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 100 ml śmietanki 30%
- sól morska, pieprz, szczypta płatków chili
- opcjonalnie kilka plastrów gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka.
- Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na plastry. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i wkładamy na 2 minuty do wrzątku, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy na średnim ogniu przez około 4 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy pieczarki i szynkę, jeśli używamy. Smażymy 3 minuty, dodajemy łyżkę sosu sojowego, a po chwili także pokrojone pomidory. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz