MAKARON Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Pomysł na obiad, gdy nie ma czasu na długie gotowanie. 
Soczyste i jędrne pieczarki, świeże pomidory i kremowy sos śmietanowy. Na koniec solidna porcja świeżej natki pietruszki i opcjonalnie także odrobina płatków chili. Minimalna ilość składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek / użyłam brązowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól morska, pieprz, szczypta płatków chili
  • opcjonalnie kilka plastrów gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka.
  • Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na plastry. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i wkładamy na 2 minuty do wrzątku, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy na średnim ogniu przez około 4 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy pieczarki i szynkę, jeśli używamy. Smażymy 3 minuty, dodajemy łyżkę sosu sojowego, a po chwili także pokrojone pomidory. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz