SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY

Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej. 
Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 piersi kurczaka
MARYNATA
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry 
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
DIP ORZECHOWY
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
MAKARON
  • 200 g pszennego makaronu Chow Mein
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść orzeszków ziemnych lub nerkowca / pokruszonych 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 mała marchewka / starta na tarce
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko listki)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/3 świeżej czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
WYKONANIE
  • MARYNATA: ziarna kolendry i nasiona kuminu rozcieramy w moździerzu, przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
  • DIP: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy mleczko kokosowe z masłem orzechowym. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy i miód. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, podajemy na zimno lub przed podaniem podgrzewamy (gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym). Rozlewamy do dwóch miseczek.
  • MAKARON wkładamy do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, wykładamy na sitko i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z olejem sezamowym.
  • Orzechy prażymy na patelni, na średnim ogniu, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy, aż się zrumienią. 
  • Cebulę, papryczkę chili i natkę pietruszki drobno siekamy i razem z tartą marchewką przekładamy do salaterki. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz oliwę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na makaron. Mieszamy, posypujemy orzeszkami.
  • PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy, tak, aby uzyskać 2 filety równej grubości. Każdy filet kroimy na 3 podłużne paski, nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do zamarynowania (można na noc). Nadziewamy, zwijając w harmonijkę,  na bambusowe patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone), polewamy pozostałą marynatą i odkładamy na talerz.
  • Patelnię grillową mocno nagrzewamy i układamy kurczaka. Grillujemy 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy 2 minuty, lub do momentu, aż mięso nie będzie surowe w środku. Wykładamy na talerze, podajemy z ciepłym sosem i makaronem.

1 komentarz: