Szaszłyki z pasków kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach i grillowane, w moim przypadku, na patelni grillowej, ale w sezonie letnim można na ruszcie. Łatwo je przygotować na większą ilość osób i można zrobić to wcześniej.
Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 piersi kurczaka
MARYNATA
- 2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli morskiej i pieprzu
DIP ORZECHOWY
- 125 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
MAKARON
- 200 g pszennego makaronu Chow Mein
- 1 łyżka oleju sezamowego
- garść orzeszków ziemnych lub nerkowca / pokruszonych
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 mała marchewka / starta na tarce
- 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko listki)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/3 świeżej czerwonej papryczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
WYKONANIE
- MARYNATA: ziarna kolendry i nasiona kuminu rozcieramy w moździerzu, przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
- DIP: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy mleczko kokosowe z masłem orzechowym. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy i miód. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, podajemy na zimno lub przed podaniem podgrzewamy (gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym). Rozlewamy do dwóch miseczek.
- MAKARON wkładamy do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, wykładamy na sitko i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z olejem sezamowym.
- Orzechy prażymy na patelni, na średnim ogniu, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy, aż się zrumienią.
- Cebulę, papryczkę chili i natkę pietruszki drobno siekamy i razem z tartą marchewką przekładamy do salaterki. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz oliwę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na makaron. Mieszamy, posypujemy orzeszkami.
- PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy, tak, aby uzyskać 2 filety równej grubości. Każdy filet kroimy na 3 podłużne paski, nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do zamarynowania (można na noc). Nadziewamy, zwijając w harmonijkę, na bambusowe patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone), polewamy pozostałą marynatą i odkładamy na talerz.
- Patelnię grillową mocno nagrzewamy i układamy kurczaka. Grillujemy 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy 2 minuty, lub do momentu, aż mięso nie będzie surowe w środku. Wykładamy na talerze, podajemy z ciepłym sosem i makaronem.
Wygląda smakowicie! Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń