Przepis na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe z coca-colą. Miękkie i lekkie, wyraźne w smaku i nie za słodkie. Cudownie pachnące czekoladą. W mojej wersji dodatkowo z polewą toffi.
Idealne do popołudniowej herbatki lub jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości.
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju lub roztopionego masła
- 200 ml coca-coli
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao (5 łyżek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
POLEWA
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
- CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- W misce roztrzepujemy jajka, stopniowo dolewając mleko. Dodajemy rozpuszczone masło lub olej, mieszamy.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, mieszamy.
- Do suchych składników powoli dolewamy mokre i delikatnie mieszamy widelcem lub łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 38 minut, do suchego patyczka.
- POLEWA TOFFI: Do rondelka dodajemy wszystkie składniki i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy około 20 minut, aż polewa zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem podgrzewamy.
- Boki lekko przestudzonego ciasta obkrajmy nożykiem, odpinamy obręcz i wyjmujemy z formy. Kroimy w małe kliny i układamy na talerzykach. Wierzch każdej porcji dekorujemy ciepłym sosem toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz