Szybka i prosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i świeżymi kiełkami lub listkami kolendry. Oprószona świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropiona dobrej jakości oliwą.
Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką, a po opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku.
Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 ciabatty lub 2 kromki chleba
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki świeżych kiełków lub listków kolendry
- 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
WYKONANIE
- Pomidora kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w cienkie krążki, przekładamy do miseczki i lekko solimy.
- Ciabatty kroimy poziomo i opcjonalnie, jeśli są duże, także w poprzek.
- Każdą część smarujemy odrobiną oliwy. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą (można też użyć opiekacza/tostera).
- Układamy kromki pieczywa i z obu stron opiekamy, do momentu, aż będą chrupiące i lekko się zrumienią.
- Przekładamy na talerz, nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku.
- Na każdej grzance rozsmarowujemy porcje hummusu, układamy plaster pomidora i krążki cebulki. Posypujemy kiełkami lub listkami kolendry.
- Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz