KANAPKA Z HUMMUSEM I ŚWIEŻYM POMIDOREM


Szybka i prosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i świeżymi kiełkami lub listkami kolendry. Oprószona świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropiona dobrej jakości oliwą.
Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką, a po opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku.
Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2  ciabatty lub 2 kromki  chleba
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki świeżych kiełków lub listków kolendry
  • 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
WYKONANIE
  • Pomidora kroimy w plastry. Cebulkę kroimy w cienkie krążki, przekładamy do miseczki i lekko solimy. 
  • Ciabatty kroimy poziomo i opcjonalnie, jeśli są duże, także w poprzek. 
  • Każdą część smarujemy odrobiną oliwy. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą (można też użyć opiekacza/tostera).
  • Układamy kromki pieczywa i z obu stron opiekamy, do momentu, aż będą chrupiące i lekko się zrumienią.
  • Przekładamy na talerz, nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku.
  • Na każdej grzance rozsmarowujemy porcje hummusu, układamy plaster pomidora i krążki cebulki. Posypujemy kiełkami lub listkami kolendry. 
  • Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz