Hummus, pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej, soku z cytryny i czosnku. Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.
Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonymi w słupki, twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.
Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahini, aby w każdym momencie, w ekspresowo krótkim czasie, móc przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę.
______________________________________
SKŁADNIKI
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy / odsączonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini / użyłam takiej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- zimna woda (ok. 1/3-1/2 szklanki)
DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej papryki, ćwiartka cytryny
WYKONANIE
- Ciecierzycę odsączamy ( wodę zachowujemy) i blendujemy na pastę. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek odłożonej wody.
- Dodajemy pozostałe składniki blendujemy, stopniowo dolewając wodę z zalewy, tak, aby uzyskać jasną pastę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wykładamy na talerz lub mały półmisek. Posypujemy łyżką pestek granatu, natką pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminem. Skrapiamy oliwą.
- Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz