MAKARON CHOW MEIN SMAŻONY Z WOŁOWINĄ I GROSZKIEM CUKROWYM


Szybkie i świetne danie z jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu.
Cieniutkie nitki pszennego makaronu podsmażone z paseczkami marchewki i czosnku. Z chudą wołowiną  i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. 
Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, opcjonalnie także mięso z udźca lub rostbef. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cieniutkie paseczki. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, krótko, tylko do czasu, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Wykładamy na talerz i podsmażamy pozostałe składniki. Zalewamy sosem sojowym i na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy. 
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 125 g makaronu chow mein
  • 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/5 świeżej papryczki chili
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 marchewka
  • 80 g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego + 2-3 łyżki wody
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok wyciśnięty z ćwiartki limonki
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy we lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 4-5 minut). Przepłukujemy zimną wodą, odsączamy, wykładamy na duży talerz.
  • Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cieniutkie 2-3 mm paseczki. 
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, a następnie w paseczki. Groszek kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, każdą część wzdłuż na plastry, a następnie na cienkie zapałki. Dymkę kroimy ukośnie na plasterki. papryczkę chili drobno siekamy.
  • W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy wołowinę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Na 30 sekund przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i sok z limonki. Mieszamy i przekładamy na talerz razem ze wszystkimi sokami z patelni. 
  • Wok lub patelnię ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy pozostałą łyżkę oleju i warzywa: marchewkę, dymkę i groszek cukrowy. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostały sos sojowy, olej sezamowy, wodę i cukier. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy wołowinę i ugotowany wcześniej makaron. Doprawiamy szczyptą pieprzu. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. 

1 komentarz: