MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI


Prosty makaron smażony z kiełbaską i warzywami, to propozycja na szybkie danie ze składników, które prawdopodobnie znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, cebula, pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego lekki sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano.
Często, to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja jest podbramkowa. 
---------------------------------------------------

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 150 g makaronu świderki
  • 150 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej
  • 150 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(waga po odsączeniu)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej lub zielonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól morska, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / tylko listki
  • opcjonalnie :150 g pieczarek, pokrojonych w plastry, obsmażonych na rumiano (na dużym ogniu, przez 7 minut), doprawionych do smaku solą i pieprzem
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku (ma pozostać lekko twardawy, bo później będziemy go jeszcze   podgrzewać). Zachowujemy 1 szklanka wody z gotowania. Odcedzamy, wykładamy na talerz. 
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w dużą kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Kukurydzę z puszki odcedzamy.
  • Na dużej patelni, na umiarkowanym ogniu, na 2 łyżkach oliwy, podsmażamy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy kiełbaskę i paprykę. Smażymy 10 minut, często mieszając. 
  • Dorzucamy mrożoną lub odsączoną kukurydzę z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty sos. W razie potrzeby dolewamy więcej wody z gotowania makaronu.
  • Dodajemy podsmażone pieczarki, jeśli używamy. Gotujemy, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Często mieszamy. 
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Przed samym podaniem dodajemy ugotowany makaron, posypujemy natka pietruszki. 

3 komentarze: