SURÓWKA WIOSENNA

Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty i tartej marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Doprawiona orzeźwiającym dressingiem z oliwy i soku z cytryny. Szybka i łatwa w przygotowaniu, z kilku zaledwie podstawowych składników.
Można przygotować ją wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla lub jako wypełnienie kanapek, burgerów, czy hot-dogów.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 1/2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
  • 1 marchewka / starta na tarce
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego, płynnego miodu lub cukru pudru 
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, bardzo drobno szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy startą marchewkę, natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Polewamy oliwą, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ponownie mieszamy. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz