Ciekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy.
Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami.
SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
- 650 g małych buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody
- pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz, szczypta chili
DO PODANIA: 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, świeże kiełki np. rzodkiewki
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Buraczki myjemy i każdy oddzielnie zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości, około 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir w plasterki. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy czosnek, imbir i soczewicę. Dorzucamy pokrojone buraczki i krótko obsmażamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i suszony majeranek. Mieszamy.
- Zupę miksujemy/blendujemy na puree, dodając tyle niewykorzystanego bulionu lub wody, aby uzyskać jednolity krem.
- Przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy do filiżanek, bulionówek lub małych miseczek i serwujemy z twarożkiem chrzanowym, świeżymi kiełkami i opcjonalnie także z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz