FRITTATA Z CHORIZO, SZPARAGAMI i FETĄ



Frittata, czyli rodzaj omletu z podsmażonymi dodatkami zatopionymi w masie jajecznej. Plasterki chorizo  i kawałki szparagów wystarczy chwilę podsmażyć, dodać pozostałe składniki i zalać roztrzepanymi jajkami. Na koniec krótko zapiec w piekarniku. Pamiętajmy, że patelnia, której użyjemy powinna mieć żaroodporną lub odpinaną rączkę. Możecie także użyć małej, dość wysokiej formy do zapiekania i podsmażone składniki przełożyć wprost do niej. Zalać roztrzepanymi  jajkami i wstawić do pieca. 

SKŁADNIKI / 2 porcje (patelnia lub forma o średnicy około 20 cm)
  • 1 łyżka oleju 
  • 30 g pikantnej kiełbaski chorizo
  • 6 świeżych zielonych szparagów 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 40 ml mleka
  • 40 g serka koziego lub fety
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryka w proszku
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy i odrzucamy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Kroimy na 3-4 cm kawałki. 
  • Czosnek ścieramy na tarce, kiełbaskę kroimy na cienkie plasterki.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy ze szczypiorkiem.
  • Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2-3 minuty, zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plasterki chorizo i smażymy 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidora, szparagi oraz starty czosnek. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż szparagi zmiękną, a woda z pomidorów odparuje ( można 1-2 razy delikatnie przemieszać).
  • Doprawiamy solą, pieprzem i słodką oraz wędzoną papryką. 
  • Wlewamy roztrzepane jajka, posypujemy pokruszonym serem i wstawiamy do piekarnika. 
  • Pieczemy około 10 minut, lub do momentu, aż powierzchnia jajek się zetnie.
  • Jeśli nie używamy piekarnika, można usmażyć frittatę w całości na patelni, pod przykryciem,  na umiarkowanym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz