Frittata, czyli rodzaj omletu z podsmażonymi dodatkami zatopionymi w masie jajecznej. Plasterki chorizo i kawałki szparagów wystarczy chwilę podsmażyć, dodać pozostałe składniki i zalać roztrzepanymi jajkami. Na koniec krótko zapiec w piekarniku. Pamiętajmy, że patelnia, której użyjemy powinna mieć żaroodporną lub odpinaną rączkę. Możecie także użyć małej, dość wysokiej formy do zapiekania i podsmażone składniki przełożyć wprost do niej. Zalać roztrzepanymi jajkami i wstawić do pieca.
SKŁADNIKI / 2 porcje (patelnia lub forma o średnicy około 20 cm)
- 1 łyżka oleju
- 30 g pikantnej kiełbaski chorizo
- 6 świeżych zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- 40 ml mleka
- 40 g serka koziego lub fety
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryka w proszku
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy i odrzucamy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Kroimy na 3-4 cm kawałki.
- Czosnek ścieramy na tarce, kiełbaskę kroimy na cienkie plasterki.
- W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy ze szczypiorkiem.
- Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2-3 minuty, zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plasterki chorizo i smażymy 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy pomidora, szparagi oraz starty czosnek. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż szparagi zmiękną, a woda z pomidorów odparuje ( można 1-2 razy delikatnie przemieszać).
- Doprawiamy solą, pieprzem i słodką oraz wędzoną papryką.
- Wlewamy roztrzepane jajka, posypujemy pokruszonym serem i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy około 10 minut, lub do momentu, aż powierzchnia jajek się zetnie.
- Jeśli nie używamy piekarnika, można usmażyć frittatę w całości na patelni, pod przykryciem, na umiarkowanym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz