Makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że woda zawiera skrobię, sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 140 g makaronu, np. tagliatelle
- 200 g cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy/oleju, np. ze słoiczka z pomidorami
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 50 g listków szpinaku
- 50 ml białego wina
- 80 g tartego parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonych płatków chili
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 50 ml wody z gotowania.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, szpinak opłukujemy (jeśli nie był umyty) i dokładnie osuszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cukinię, suszone pomidory i szpinak. Smażymy na średnim ogniu, 2 minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą płatków chili do smaku. Dolewamy około wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy 50 ml wody z gotowania makaronu i dodajemy tarty parmezan.
- Gotujemy na małym ogniu 1 minutę, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
- Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać tartym parmezanem i oprószyć czarnym pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz