Pyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso.
Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje.
SKŁADNIKISPÓD
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 g masła / zimnego
- 1 jajko
- 400 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 90-100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO: garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher
WYKONANIE
- SPÓD: Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
- Arkusz papieru wraz z ciastem zsuwamy na dużą blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy, studzimy.
- MASA KAJMAKOWA: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 50 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na ostudzony spód, wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy posiekanymi orzechami, daktylami i pralinkami Ferrero.
- Odstawiamy na 1-2 godziny, aż masa kajmakowa całkowicie zastygnie.
dzien dobry ! Mam pytanie czy to ma być smietana 30 czy śmietanka 30 ? dziękuję i pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często gości ciasto kruche bo cała moja rodzina je po prostu uwielbia. Robię je ze sprawdzonego już przepisu od https://basiazsercem.pl/ i jestem zdania, że jak najbardziej wszystkim ono smakuje. Jednak kiedy dodam właśnie do niego czekolady, to całą już rodzina się nim zajada.
OdpowiedzUsuń