SZAKSZUKA ZE SZPARAGAMI


Szakszuka, czyli jajka smażone w pomidorach, to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi i zawsze wszystkim smakuje. 
Tym razem przygotowałam ją z zielonymi szparagami, świeżymi pomidorami i cebulką dymką. Doprawiłam tradycyjnie, szczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym pieprzem. 
Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Pod koniec gotowania, można dodać pokruszoną fetę lub gorgonzolę, a przed podaniem, posypać świeżą kolendrą lub bazylią. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-6 zielonych szparagów ( niezbyt grubych)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po szczypcie mielonego kminu rzymskiego i suszonego oregano i chili 
  • 2-3 pomidory malinowe lub 400 g pomidorów z puszki 
  • 2-3 jajka
  • opcjonalnie: 4 pomidorki koktajlowe
DO PODANIA:  bagietka
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki (lub ścieramy na tarce), szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2 cm kawałki (odkładamy główki).
  • Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 1-2 minuty. Odsączamy, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę. 
  • Na patelni o średnicy 21 cm rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 3 minuty, na umiarkowanym ogniu, często mieszając. 
  • Dodajemy pomidory świeże lub z puszki oraz pomidorki koktajlowe, jeśli używamy. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonym oregano i kminem rzymskim. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu ( bez mieszania) przez 4-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. 
  • Delikatnie mieszamy, dodajemy łodyżki szparagów, wbijamy jajka i lekko solimy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3 minuty lub do momentu, aż białka jajek będą ścięte. 
  • Na 1 minutę przed końcem, dodajemy główki szparagów i ser, jeśli używamy.
  • Podajemy z bagietką. Można posypać listkami kolendry lub bazylii.

1 komentarz: