Soczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku. Podany z domowym sosem Jack Danniel's.
Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem.
Świetnie komponuje się z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw.
_______________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 piersi kurczaka (ok 350 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
SOS JACK DANIEL'S
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku / starty na tarce
- 1/3 drobno posiekanej papryczki chili / można dać mniej
- 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 4 łyżki brązowego cukru / miodu /syropu klonowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 mała szalotka / startej na drobnej tarce
- 25 ml whisky Jack Daniel's
DO PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów
WYKONANIE
- SOS: w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy starty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy, mieszając przez około pół minuty. Uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy sok ananasowy, wodę i sos teriyaki. Dodajemy sok z limonki, brązowy cukier, startą cebulę oraz whisky. Zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy przez około 20 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem można podgrzać.
- KURCZAKA osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy przyprawami i oliwą. Jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę.
- W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's.
- Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz