Ekspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
- 2 szklanki (3-4 szt) startej marchewki
- 225 g (1i1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu / opcjonalnie
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 4 jajka (M)
- 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część)
LUKIER POMARAŃCZOWY
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau)
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
WYKONANIE
- CIASTO:Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i roztopionym masłem. Dodajemy startą marchew i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko, delikatnie mieszamy szpatułką, widelcem lub łyżką.
- Masę wykładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
- LUKIER: cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy lub likier. Wykładamy na ciasto.
Na jaka wielkosc foremki to ciasto?
OdpowiedzUsuńNa formę o średnicy 22-24 cm, z kominem
OdpowiedzUsuńNa kratce w piekarniku czy poza nim?
OdpowiedzUsuń