Pulpeciki z indyka w delikatnym sosie z suszonymi pomidorami i koperkiem. Mięsko w formie małych kulek najpierw obsmażamy, a następnie gotujemy w bulionie. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, koperek i śmietankę.
Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcjePULPETY
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 sucha bułka kajzerka
- mleko do namoczenia
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia
- olej roślinny np. kokosowy do smażenia
SOS
- 500 ml bulionu lub wody
- 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany ryż, surówka z kapusty
WYKONANIE
- Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach.
- Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, startą cebulę i czosnek. Doprawiamy solą (ok 1 łyżeczki) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (1/2 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Łyżeczką nabieramy porcje masy i zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki. Obtaczamy w mące i krótko obsmażamy z każdej strony, na patelni, na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju.
- W szerokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i wkładamy obsmażone pulpety. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory.
- Do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki i stopniowo dodając śmietanę rozcieramy widelcem na gładką masę bez grudek. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy około 1 chochelkę gorącego bulionu lub wody. Przelewamy do garnka z pulpetami. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia, przez około 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz