OBIADOWA SAŁATKA Z CZERWONYMI WARZYWAMI

Pomysł na szybką i prostą sałatkę, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Z papryką, pomidorami, pestkami granatu, malinami i czerwoną cebulką. Doprawiona miodowym winegretem i opcjonalnie także kremem balsamico. 
Możecie podać ją jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do dania głównego.
------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor malinowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 6 świeżych malin
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
  • sól, pieprz
WINEGRET
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
DODATKOWO: krem balsamiczny
WYKONANIE
  • WINEGRET: W miseczce rozcieramy miód z czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dolewamy oliwę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
  • SAŁATKA:Pomidorki kroimy na połówki, Dużego pomidora, jeśli używamy,  kroimy w dużą  kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę, czerwoną cebulę w cienkie piórka.
  • Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. 
  • Na wierzchu układamy pomidory, cebulę, paprykę, podzielone na połówki maliny i pestki granatu.  Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem winegret i kremem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz