Nasiona chia gotowane na mleku kokosowym to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Podane z sosem malinowym oraz świeżymi owocami nie tylko pięknie wyglądają, ale też pysznie smakują.
Nasiona chia podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące i gdy nasiąkną mlekiem nabierają budyniowej konsystencji puddingu. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne.
SKŁADNIKI / 2 porcje
PUDDING CHIA
- 2 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
- 1-2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
SOS MALINOWY
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO: świeże maliny, borówki, płatki migdałów ( uprażone na suchej patelni), listki mięty
WYKONANIE
- SOS MALINOWY: maliny i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy około 7 minut, aż sos lekko zredukuje się (mocniej zgęstnieje po wystudzeniu). Można przetrzeć przez sitko.
- CHIA: Do drugiego rondelka wsypujemy nasiona chia, wlewamy całe mleko, cukier i wanilię. Mieszamy i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy płomień do minimalnego, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 7 minut. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Odstawiamy z ognia, studzimy. Przed samym użyciem można rozcieńczyć dodatkowym mlekiem.
- Do 4 szerokich, niskich szklanek lub małych pucharków, wykładamy po 2 łyżki sosu malinowego, a następnie po 2 łyżki puddingu chia. Na wierzch wykładamy po 1 łyżce sosu malinowego. Dekorujemy świeżymi owocami, prażonymi płatkami migdałów i listkami mięty. Podajemy od razu lub przykrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz