ZUPA BOTWINKOWA Z SOCZEWICĄ I CHORIZO


Wiosenna zupa ugotowana na młodych liściach botwinki i małych buraczkach. Z pikantną kiełbaski chorizo i soczewicą z puszki. Lekko zabielana śmietaną. Z czasem nabiera głębszego smaku, koloru i aromatu. 
Moja botwinka miała małe buraczki, dlatego do przygotowania zupy zużyłam aż trzy jej pęczki. W pełni sezonu buraczki będą coraz większe i już jeden pęczek wystarczy, aby nadać zupie intensywnego koloru i bogatego smaku. 
----------------------------------------
SKŁADNIKI/ 6 porcji
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 pęczek z dużymi
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 50 g kiełbaski chorizo
  • 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego
  • 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam takiej )
  • 70 ml śmietany 30%
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta lubczyku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • Botwinkę opłukujemy, liście odcinamy od łodyżek, i buraczków. Liście i łodyżki drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (lub półplasterki, jeśli buraczki są duże). Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki, kiełbaskę chorizo, w drobną kostkę. 
  • W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i kiełbaskę chorizo. Smażymy około 4 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę, ziemniaki, marchewkę i plasterki buraczków. Smażymy, cały czas mieszając przez 2 minuty. 
  • Stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy łodyżki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy soczewicę z puszki (można z zalewą), posiekane listki ( garść listków możemy zostawić do dekoracji) i wlewamy sok z cytryny. 
  • W miseczce mieszamy śmietanę z gorącym wywarem z zupy. Przelewamy do garnka i mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
  • Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi listkami botwinki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz