DESER BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI


Błyskawiczny deser bez pieczenia. Pyszny, delikatny, nie za słodki. Idealny, gdy goni nas czas, a chcemy przygotować coś ekstra.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 pomarańcza
  • 250 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 garści bezików (sklepowych lub domowych)
  • 12 świeżych malin
  • 4 łyżeczki MALINOWEGO COULIES
  • 4 łyżeczki płatków migdałów
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
  • listki mięty do dekoracji
WYKONANIE
  • Pomarańczę filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
  • Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Czekoladę ścieramy/strugamy na wiórki, np. przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na średnich obrotach miksera, w miarę gęstnienia, zwiększając je do najwyższych. Pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze 1-2 minuty, do otrzymania puszystego, gęstego kremu. Uważamy, aby nie przebić śmietany.
  • Wprost do miski z ubitą śmietaną zgrubnie kruszymy bezę.
  • Na dno każdego pucharka wykładamy wyfiletowane pomarańcze (4 kawałki zostawiamy do dekoracji) i bitą śmietaną z bezą. 
  • Wierzch dekorujemy sosem malinowym, świeżymi malinami, kawałkami pomarańczy, płatkami migdałów, wiórkami czekolady i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz