MALINOWE COULIS


Coulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. 
Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki, racuszki.
Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się i utworzą sos. Studzimy i przecieramy przez sitko.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na 1 SZKLANKĘ
  • 500 g malin / świeżych lub mrożonych
  • 5 łyżek cukru / można dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne
WYKONANIE
  • W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy. 
  • Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez sitko. 
  • Przed podaniem można podgrzać, ale nie jest to konieczne.
  • W celu wydłużenia czasu przydatności do spożycia, coulies należy zapasteryzować. W tym celu wyparzamy słoiczki i zakrętki, np. w zmywarce lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (przez 30 minut), osuszamy i wypełniamy gorącym sosem. Od razu zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w lekko gotującej się wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz