Krewetki w sosie ze śmietanki i świeżego pomidora. Z orzechami włoskimi i brandy, które dodatkowo wzbogacają sos i nadają całości charakteru. Koniecznie z odrobiną soku i skórki otartej z cytryny.
Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut.
Z lampką wina smakuje wybornie.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 30 g orzechów włoskich
- 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 30 ml brandy (3 łyżki)
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 150 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
- Krewetki rozmarażamy (jeśli były mrożone) i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy (jeśli nie były oczyszczone).
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki.
- Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając.
- Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podgrzewamy 30 sekund.
- Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje.
- Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Podgrzewamy 2 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy wodą z gotowania makaronu.
- Dodajemy ugotowany makaron i podgrzewamy 30 sekund, aby smaki się połączyły.
- Odstawiamy z ognia, posypujemy natką pietruszki i skórką otartą z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz