Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem.
_____________________________________________
SKŁADNIKI
CIASTO
- 350 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
NADZIENIE
- 3 szklanki mięsa ugotowanego w rosole
- 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego lubczyku, szczypta chili w proszku
__________________________________________________
WYKONANIE
- NADZIENIE: Bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu.
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, przez około 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.
- Mięso i warzywa z rosołu kroimy na mniejsze kawałki i razem z namoczoną bułką, cebulką oraz czosnkiem mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze.
- Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy dłońmi.
- CIASTO: Do dużej miski przesiewamy mąkę.
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszając, dolewamy 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski z mąką dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem lub ręcznie, na blacie oprószonym mąką.
- Dodajemy jajko, a gdy połączy się z ciastem, po kawałku dodajemy miękkie masło. Kolejny kawałek dodając, gdy poprzedni połączy się z ciastem.
- Wyrabiamy 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lśniące. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kule. Skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Dzielimy na 3 pionowe paski.
- Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie. Nakładamy jeden bok ciasta na drugi i dokładnie zlepiamy brzegi, na całej długości łączenia. Formujemy kształtne roladki, przenosimy na blaszkę i układamy łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Kroimy na 5 cm kawałki. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz