Delikatne ziemniaczane gnocchi czyli włoskie kopytka, tym razem w wersji z buraczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą.
Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku.
Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej mączne i twardsze. Dużo natomiast zależy, jakich ziemniaków użyjemy, jakiej odmiany i jak dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta.
----------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJEKOPYTKA
- 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych)
- 1 burak (około 160 g)
- 1 jajko
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
SOS GORGONZOLA
- 100 g gorgonzoli
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
DO PODANIA: uprażone na suchej patelni orzechy pekan lub włoskie, czarnuszka, rukola, natka pietruszki
WYKONANIE
- SOS GORGONZOLA: W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorgonzolę i szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy 1 minutę, aż sos lekko się zagęści. W razie potrzeby można zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Po dodaniu mąki, sos należy zagotować.
- GNOCCHI: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, chwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree. Przekładamy do miski, odstawiamy do ostygnięcia.
- Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę, lub dłużej, aż wbity widelec bez trudu zagłębi się w miąższu. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczka. Przekładamy do miski z ziemniakami.
- Dodajemy jajko, obie mąki i sól. Mieszamy do połączenia w gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i zagarniając pod spód, wykładamy na podsypany mąką blat.
- Formujemy kulę, kroimy na cztery części i z każdej formujemy wałek. Nożem kroimy na kawałki i każdy kawałek lekko dociskamy widelcem, nadając charakterystyczny kształt i rowki.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko solimy. Partiami wrzucamy kluseczki i gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz.
- Podajemy z sosem gorgonzola, posiekanymi orzechami, czarnuszką i natką pietruszki lub rukolą.
Ależ one mają boski kolor :) Szkoda zjadać takie piękne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/