Omlet hiszpański zwany tortillą, jest grubszy od tradycyjnego i zawiera dużą ilośc podsmażonych ziemniaków. W oryginalnej wersji używa się ziemniaków surowych, które należy cienko pokroić i smażyć dłużej, niż te ugotowane, w większej ilości oleju, na mniejszym ogniu, aż zrumienią się lekko i będą miękkie - około 15 minut. Następnie odcedzić z tłuszczu i przełożyć do miski z roztrzepanymi jajkami.
Sama najczęściej przygotowuję to danie wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu, np. z dnia poprzedniego.
Dobrze się odgrzewa i smakuje także na zimno. Można podać z sałatą z winegretem.
Polecam na leniwe weekendowe śniadanie.
-----------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 150 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w cienkie półplastry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oleju
WYKONANIE
- Na patelni o średnicy 18-20 cm, na małym ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 3 minuty. Często mieszamy, nie rumienimy.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, smażymy 5 minut, do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli. Dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem (patelni nie myjemy). Delikatnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty.
- Ponownie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy mieszaninę jajek i ziemniaków. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, aż omlet. zrumieni się od spodu, a jego wierzch będzie prawie całkowicie ścięty.
- Przykrywamy dużym talerzem i odwracając patelnię spodem do góry, zsuwamy omlet na talerz, po czym ponownie zsuwamy na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Smażymy 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i kroimy w kliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz