CAPIRINHA Z MARAKUJĄ



Capirinha to popularny, brazylijski drink na bazie alkoholu z trzciny cukrowej, zwanego cachaça. W podstawowej wersji zawiera tylko limonki, lód, cukier trzcinowy i alkohol.
Jest słodko-kwaśny w smaku i mocno orzeźwiający.
 Tym razem przygotowałam go w wersji z marakują, dzięki czemu nabrał żywego koloru i bardziej tropikalnego charakteru. 
Jest umiarkowanie mocny i stosunkowo łatwy w zrobieniu, co sprawia, że idealnie nadaje się na imprezy.

SKŁADNIKI / 2 DRINKI
  • 3 limonki (50 ml soku)
  • 1 marakuja
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 ml cachaçy (np. takiej lub takiej )
  • kruszony lód
WYKONANIE
  • Wyciskamy sok z limonek i wydrążamy miąższ z marakui.
  • Przekładamy do shakera (jeśli nie mamy shakera, można użyć słoika).
  • Dodajemy cukier i alkohol, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. 
  • Dodajemy 2 łyżki kruszonego lodu i kilka razy wstrząsamy. Przelewamy do dwóch szklanek wypełnionych kruszonym lodem.
  • Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz