Capirinha to popularny, brazylijski drink na bazie alkoholu z trzciny cukrowej, zwanego cachaça. W podstawowej wersji zawiera tylko limonki, lód, cukier trzcinowy i alkohol.
Jest słodko-kwaśny w smaku i mocno orzeźwiający.
Tym razem przygotowałam go w wersji z marakują, dzięki czemu nabrał żywego koloru i bardziej tropikalnego charakteru.
Jest umiarkowanie mocny i stosunkowo łatwy w zrobieniu, co sprawia, że idealnie nadaje się na imprezy.
SKŁADNIKI / 2 DRINKI
- 3 limonki (50 ml soku)
- 1 marakuja
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml cachaçy (np. takiej lub takiej )
- kruszony lód
WYKONANIE
- Wyciskamy sok z limonek i wydrążamy miąższ z marakui.
- Przekładamy do shakera (jeśli nie mamy shakera, można użyć słoika).
- Dodajemy cukier i alkohol, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Dodajemy 2 łyżki kruszonego lodu i kilka razy wstrząsamy. Przelewamy do dwóch szklanek wypełnionych kruszonym lodem.
- Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz