Banalnie proste i zaskakująco smaczne nuggetsy z selera. Soczyste i mięciutkie w środku, z chrupiącą panierką na zewnątrz.
Dobrze trzymają formę, a ich przygotowanie nie sprawi kłopotów nawet osobom, które z gotowaniem nie mają wiele wspólnego.
Zaczynamy od ugotowania plastrów selera, które następnie doprawiamy do smaku i panierujemy jak tradycyjnego schabowego - w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree.
Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
- 1/2 dużego selera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- masło klarowane lub olej do smażenia
SOS KOPERKOWY
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- sól
WYKONANIE
- Selera obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
- Gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku (np. z dodatkiem pokrojonego ząbka czosnku, listka laurowego, ziela angielskiego i lubczyku), przez około 8 minut, aż seler będzie miękki, a wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu, nie powinien się jednak rozpadać.
- Odcedzamy, układamy np. na arkuszu papieru do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia.
- Doprawiamy solą (nie za dużo, jeśli seler gotował się w osolonym wrzątku), świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano oraz szczyptą chili w proszku. Każdy plaster kroimy na 2-3 mniejsze kawałki.
- Panierujemy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Smażymy na dużej ilości dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju, po około 2 minuty z każdej strony, aż panierka się przyrumieni.
- Podajemy z sosem koperkowym (wszystkie składniki mieszamy w miseczce) i np. ziemniaczkami puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz