NUGGETSY Z SELERA Z DIPEM KOPERKOWYM

Banalnie proste i zaskakująco smaczne nuggetsy z selera. Soczyste i mięciutkie w środku, z chrupiącą panierką na zewnątrz.
Dobrze trzymają formę, a ich przygotowanie nie sprawi kłopotów nawet osobom, które z gotowaniem nie mają wiele wspólnego. 
Zaczynamy od ugotowania plastrów selera, które następnie doprawiamy do smaku i panierujemy jak tradycyjnego schabowego - w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree.
Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu. 
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 1/2 dużego selera 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • masło klarowane lub olej do smażenia 
SOS KOPERKOWY
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • sól 
WYKONANIE

  • Selera obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
  • Gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku (np. z dodatkiem pokrojonego ząbka czosnku, listka laurowego, ziela angielskiego i lubczyku), przez około 8 minut, aż seler będzie miękki, a wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu, nie powinien się jednak rozpadać. 
  • Odcedzamy, układamy np. na arkuszu papieru do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. 
  • Doprawiamy solą (nie za dużo, jeśli seler gotował się w osolonym wrzątku), świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano oraz szczyptą chili w proszku. Każdy plaster kroimy na 2-3 mniejsze kawałki.
  • Panierujemy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. 
  • Smażymy na dużej ilości dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju, po około 2 minuty z każdej strony, aż panierka się przyrumieni.
  • Podajemy z sosem koperkowym (wszystkie składniki mieszamy w miseczce) i np. ziemniaczkami puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz