Karczochy, suszone i świeże pomidory oraz czosnek, to naprawdę udane i sprawdzone połączenie smaków. A wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowo-śmietanowymi i posypane dużą ilością natki pietruszki i tartego parmezanu. Polecam na szybki obiad po pracy.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 130 g makaronu, np. fettuccine
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 pomidor
- 3 karczochy ze słoiczka
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1/4 świeżej papryczki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- PRZYPRAWY: gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
DO PODANIA: tarty parmezan, orzeszki pinii
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania.
- Czosnek kroimy w plastry, suszone pomidory na mniejsze kawałki, karczochy na ćwiartki. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Odsączamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
- Na szerokiej patelni o wysokich rantach rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek, a po chwili suszone pomidory, karczochy, chili oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy 2 minuty.
- Dodajemy passatę pomidorową oraz wodę z gotowania makaronu i śmietankę 30%. Gotujemy 3-4 minuty.
- Dodajemy ugotowany makaron, 2 łyżki tartego parmezanu i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pinii i świeżo startą gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz