CURRY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Przepis na wegetariańską wersję curry. Bez mięsa, za to z mięciutkimi kawałkami ziemniaka, marchewką i groszkiem. Z odpowiednio zbalansowanym smakiem słodkim i kwaśnym. Z całym mnóstwem aromatycznych i zdrowych przypraw. 
------------------------------------------
SKłADNIKI / 4-6 PORCJI
  • 50 g masła
  • 400 g ziemniaków (część można zastąpić batatem)
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, curry w proszku, szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry / można zastąpić curry w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala / można zastąpić dodatkowa łyżeczką koncentratu pomidorowego 
  • DO PODANIA: świeża kolendra, jogurt naturalny lub raita, chlebek naan lub szybki chlebek na jogurcie
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Imbir ścieramy na tarce. Soczewicę płuczemy na sitku.
  • W szerokim rondlu, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir oraz ziemniaki i marchewkę. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut. Nie rumienimy.
  • Lekko solimy, doprawiamy pieprzem, curry w proszku, kminem rzymskim i szczyptą chili. Dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody i zagotowujemy.
  •  Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut. 
  • Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • W miarę stygnięcia, sos będzie gęstniał, można rozrzedzić go dodatkowym bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz