Przepis na wegetariańską wersję curry. Bez mięsa, za to z mięciutkimi kawałkami ziemniaka, marchewką i groszkiem. Z odpowiednio zbalansowanym smakiem słodkim i kwaśnym. Z całym mnóstwem aromatycznych i zdrowych przypraw.
------------------------------------------
SKłADNIKI / 4-6 PORCJI- 50 g masła
- 400 g ziemniaków (część można zastąpić batatem)
- 1 marchewka
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, curry w proszku, szczypta chili w proszku
- 1 łyżka łagodnej pasty curry / można zastąpić curry w proszku
- 1 łyżeczka garam masala / można zastąpić dodatkowa łyżeczką koncentratu pomidorowego
- DO PODANIA: świeża kolendra, jogurt naturalny lub raita, chlebek naan lub szybki chlebek na jogurcie
WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Imbir ścieramy na tarce. Soczewicę płuczemy na sitku.
- W szerokim rondlu, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir oraz ziemniaki i marchewkę. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut. Nie rumienimy.
- Lekko solimy, doprawiamy pieprzem, curry w proszku, kminem rzymskim i szczyptą chili. Dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody i zagotowujemy.
- Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut.
- Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy śmietankę lub mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- W miarę stygnięcia, sos będzie gęstniał, można rozrzedzić go dodatkowym bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz