PIECZARKOWY STROGANOW

Pełen smaku sosik bez mięsa. Dobry na codzienny obiad jak i lekką kolację. Głównym składnikiem są w nim pieczarki, ale także pokrojona w piórka cebulka, czerwona papryka, cebula i czosnek. Wszystko podlane brandy lub wytrawnym winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone koncentratem pomidorowym.
Najlepiej smakuje podany z ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. 
Sosik jest lekko kwaśny, taki ma być, w razie wątpliwości, polecam  koncentrat lub passatę dodawać stopniowo. 
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 250 g pieczarek (użyłam brunatnych)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 20 ml brandy, whisky lub wytrawnego białego wina
  • 250 ml gorącego bulionu lub wody, np. z 2 łyżkami sosu sojowego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: śmietana 18% lub jogurt naturalny 

WYKONANIE

  • Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków. 
  • Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe kroimy w grube plastry, przekładamy do miski. 
  • Czosnek kroimy w plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
  • Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim garnku, rozgrzewamy masło i oliwę. 
  • Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy pieczarki i pokrojoną paprykę. Smażymy mieszając, przez 2 minuty. Oprószamy solą i pieprzem, dolewamy brandy i odparowujemy. 
  • Dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz suszone oregano. Mieszamy i od razu dolewamy gorący bulion lub wodę, a po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową. 
  • Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy, bez przykrycia, przez około 2 minuty.
  • W miseczce rozcieramy 1 łyżeczkę mąki, stopniowo dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Wlewamy do sosu i zagotowujemy.  Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (można dodać więcej sosu sojowego). Posypujemy natką pietruszki.
  • Przed samym podaniem (po zdjęciu z palnika),  mieszamy z jogurtem lub kwaśną śmietaną - opcjonalnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz