Najlepiej smakuje podany z ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem.
Sosik jest lekko kwaśny, taki ma być, w razie wątpliwości, polecam koncentrat lub passatę dodawać stopniowo.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJESosik jest lekko kwaśny, taki ma być, w razie wątpliwości, polecam koncentrat lub passatę dodawać stopniowo.
----------------------------------------------
- 250 g pieczarek (użyłam brunatnych)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 czerwonej papryki
- 20 ml brandy, whisky lub wytrawnego białego wina
- 250 ml gorącego bulionu lub wody, np. z 2 łyżkami sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie: śmietana 18% lub jogurt naturalny
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków.
- Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe kroimy w grube plastry, przekładamy do miski.
- Czosnek kroimy w plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
- Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim garnku, rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Nie rumienimy.
- Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy pieczarki i pokrojoną paprykę. Smażymy mieszając, przez 2 minuty. Oprószamy solą i pieprzem, dolewamy brandy i odparowujemy.
- Dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz suszone oregano. Mieszamy i od razu dolewamy gorący bulion lub wodę, a po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową.
- Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy, bez przykrycia, przez około 2 minuty.
- W miseczce rozcieramy 1 łyżeczkę mąki, stopniowo dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Wlewamy do sosu i zagotowujemy. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (można dodać więcej sosu sojowego). Posypujemy natką pietruszki.
- Przed samym podaniem (po zdjęciu z palnika), mieszamy z jogurtem lub kwaśną śmietaną - opcjonalnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz