HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Zawsze staram się mieć w domu puszkę ciecierzycy, by w każdym momencie móc przygotować hummus.  Jest bardzo smaczny na kanapki lub do chrupania z warzywami. Stanowi świetny zamiennik masła. Zawsze idealnie sprawdza się jako przekąska dla niespodziewanych gości.
Poniżej podaję przepis, na hummus z suszonymi pomidorami ze słoiczka. Pomidorki dobrze komponują się ze smakiem ciecierzycy,  sprawiają, że pasta staje się bardziej aromatyczna i nabiera charakteru.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 1 puszka (310 g) ciecierzycy
  • 5 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • 1/4 szklanki zimnej wody (w razie potrzeby, można dodać więcej)
DO PODANIA: pokrojone suszone pomidory, czarnuszka, słonecznik (uprażony na suchej patelni), czerwona cebulka, pomidorki cherry, liski mięty, pestki granatu, słodka czerwona papryka w proszku, mielony kmin rzymski
WYKONANIE:
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera. 
  • Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  • Gęstość hummusu regulujemy zimną wodą.
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do 4-5 dni w lodówce lub od razu wykładamy na talerz i podajemy z prażonym słonecznikiem i czarnuszką, świeżymi ziołami, pestkami granatu i pokrojoną w krążki cebulką oraz pomidorkami. Posypujemy słodką papryką i kminem rzymskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz