Zawsze staram się mieć w domu puszkę ciecierzycy, by w każdym momencie móc przygotować hummus. Jest bardzo smaczny na kanapki lub do chrupania z warzywami. Stanowi świetny zamiennik masła. Zawsze idealnie sprawdza się jako przekąska dla niespodziewanych gości.
Poniżej podaję przepis, na hummus z suszonymi pomidorami ze słoiczka. Pomidorki dobrze komponują się ze smakiem ciecierzycy, sprawiają, że pasta staje się bardziej aromatyczna i nabiera charakteru.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 1 puszka (310 g) ciecierzycy
- 5 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach
- 1/4 szklanki zimnej wody (w razie potrzeby, można dodać więcej)
DO PODANIA: pokrojone suszone pomidory, czarnuszka, słonecznik (uprażony na suchej patelni), czerwona cebulka, pomidorki cherry, liski mięty, pestki granatu, słodka czerwona papryka w proszku, mielony kmin rzymski
WYKONANIE:- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gęstość hummusu regulujemy zimną wodą.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do 4-5 dni w lodówce lub od razu wykładamy na talerz i podajemy z prażonym słonecznikiem i czarnuszką, świeżymi ziołami, pestkami granatu i pokrojoną w krążki cebulką oraz pomidorkami. Posypujemy słodką papryką i kminem rzymskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz