Smaczne i szybkie kotleciki z ryżu i szpinaku. Doprawione curry w proszku oraz czosnkiem, cebulką i szczyptą chili.
Można podać je z ulubioną surówką, np. coleslaw, mizerią lub sosem pieczarkowym. Sprawdzą się również jako dodatek do innych dań, np. gulaszy lub mięs z grilla.
Ryż powinien być zimny i dobrze odparowany.
--------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 9 SZT.- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki bułki tartej
- PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku
- olej do smażenia
WYKONANIE
- Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, szpinak myjemy i osuszamy.
- Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy starty czosnek oraz curry i kurkumę w proszku. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do malaksera.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista.
- Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera.
- Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1 minutę, aż masa zrobi się kleista.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety.
- Smażymy na małej ilości oleju, na patelni z nieprzywierającą powłoką, po 3 minuty z kazdej strony, do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz