Ciasto niezwykle delikatne i kremowe, a równocześnie intensywne w smaku. Proste w przygotowaniu, pyszne i bardzo podzielne - już mały kawałek wystarczy, aby się nasycić.
Masa czekoladowa szybko gęstnieje dlatego polecam zrobić masę serową przed czekoladową.
Należy pamiętać, aby nie przekraczać czasu pieczenia nawet jeśli wydaje nam się, że ciasto nie jest upieczone. Zgęstnieje podczas chłodzenia.
SKŁADNIKISPÓD BROWNIE
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 140 g (niepełna szklanka) mąki pszennej / 50 g mąki można zastąpić mielonymi orzechami lub migdałami
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 250 g tłustego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml pulpy z mango
DODATKOWO: 125 g malin, 1 łyżka cukru
WYKONANIE
- SPÓD BROWNIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C bez termoobiegu.
- Foremkę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy z masłem, w rondelku, na małym ogniu lub w "kąpieli wodnej"( w naczyniu ustawionym nad gotującą się wodą). Lekko studzimy.
- Jajka krótko ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem.
- Mieszamy i na koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Wykładamy do blaszki.
- MASA SEROWA:Wszystkie składniki rozmiksowujemy w malakserze, do połączenia składników w gładką masę.
- Ostrożnie wylewamy na masę czekoladową. Na wierzch wykładamy maliny, zgrubnie rozgniecione z cukrem. Wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Wygląda bardzo słonecznie i kusząco, muszę wypróbować bo brownie to moje ulubione ciasto. Polecam wskazówki z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
OdpowiedzUsuńOd kiedy zaczęłam je stosować wreszcie moje brownie jest idealne-wilgotne i mocno czekoladowe.