Szybki sosik, który łączy w sobie jędrne warzywa i pożywną soczewicę. Idealnym uzupełnieniem całości będzie makaron lub ryż. Polecam na szybki obiad po pracy.
Podobne danie można przygotować w wersji z mięsem, dodając pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 150 g dyni
- 2 łyżki zielonej soczewicy
- 5 suszonych pomidorków
- 5 pomidorków cherry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 50 ml białego wina
- 150 ml bulionu lub wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, szczypta chili
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Soczewicę płuczemy na sicie.
- Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
- Dodajemy pokrojoną dynię i soczewicę. Smażymy 2 minuty.
- Zwiększamy płomień do średniego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Zagotowujemy.
- Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut, aż dynia i soczewica bedą miękkie.
- Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory.
- Zagotowujemy i gotujemy około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Można także dodać więcej śmietanki lub bulionu (gdyby sos był za gęsty).
- Dodajemy pomidorki cherry i posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz