ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KALAFIORA I TUŃCZYKA


Makaron zapiekany z tuńczykiem z puszki, pomidorkami i beszamelem. Doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową oraz dla zaostrzenia smaku - tabasco. Przyprawy te dodają potrawie delikatnej ostrości i świeżości zarazem. Świetnie komponują się z rybą i beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony.

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 170 g makaronu papardelle lub fetuccine
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • świeży koperek
  • kilka kropli tabasco
  • sól
BESZAMEL
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 35 g masła
  • 300 ml mleka 
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 łyżeczka tabasco
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy 3 minuty w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Dorzucamy różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy (zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania), wykładamy na duży półmisek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy oliwą. Delikatnie mieszamy. 
  • BESZAMEL: Do rondelka wsypujemy 2 łyżki mąki i dodajemy masło. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając rózgą, do połączenia składników. 
  • Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko i dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, szczyptą gałki muszkatołowej i tabasco. Można także wkruszyć kawałek ekologicznej lub domowej kostki rosołowej. Odstawiamy z ognia. 
  • Przed dodaniem do makaronu rozcieńczamy 1/3-1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. 
  • Formę żaroodporną, z wysokim rantem, o średnicy około 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • 1/2 beszamelu i podzielonego na kawałki tuńczyka z puszki, dodajemy do miski z makaronem i kalafiorem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. 
  • Na wierzch wykładamy pozostały beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania makaronu), posypujemy tartym parmezanem i układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy na blat, posypujemy świeżym koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz