Makaron zapiekany z tuńczykiem z puszki, pomidorkami i beszamelem. Doprawiony czosnkiem, gałką muszkatołową oraz dla zaostrzenia smaku - tabasco. Przyprawy te dodają potrawie delikatnej ostrości i świeżości zarazem. Świetnie komponują się z rybą i beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony.
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
- 170 g makaronu papardelle lub fetuccine
- 300 g różyczek kalafiora
- 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- świeży koperek
- kilka kropli tabasco
- sól
BESZAMEL
- 2 łyżki maki pszennej
- 35 g masła
- 300 ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 łyżeczka tabasco
WYKONANIE
- Makaron gotujemy 3 minuty w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Dorzucamy różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy (zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania), wykładamy na duży półmisek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy oliwą. Delikatnie mieszamy.
- BESZAMEL: Do rondelka wsypujemy 2 łyżki mąki i dodajemy masło. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając rózgą, do połączenia składników.
- Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko i dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, szczyptą gałki muszkatołowej i tabasco. Można także wkruszyć kawałek ekologicznej lub domowej kostki rosołowej. Odstawiamy z ognia.
- Przed dodaniem do makaronu rozcieńczamy 1/3-1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Formę żaroodporną, z wysokim rantem, o średnicy około 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- 1/2 beszamelu i podzielonego na kawałki tuńczyka z puszki, dodajemy do miski z makaronem i kalafiorem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy.
- Na wierzch wykładamy pozostały beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania makaronu), posypujemy tartym parmezanem i układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy na blat, posypujemy świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz