Na etapie przygotowywania ciasto jest dosyć luźne, tak ma być. Formując wałeczki podsypujemy je mąką, dzięki czemu po ugotowaniu trzymają kształt, a w środku pozostają delikatne i mięciutkie.
Dobrze smakują podane prosto z wody jako dodatek do gulaszy i sosów, choć ja najlepiej lubię odsmażane na masełku z dużą ilością tartego parmezanu.
_________________________________________SKŁADNIKI
- 1 batat 350-400 g
- 1 pełna szklanka (160 g) mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, gałka muszkatołowa
DO PODANIA: tarty parmezan
_________________________________________
WYKONANIE
- Batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy do garnka i chwilę odparowujemy, rozgniatamy na gładkie puree. Dokładnie studzimy.
- Do zimnych batatów dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i szczyptę gałki muszkatołowej oraz jajko. Dokładnie mieszamy.
- Oprószamy mąką i zagarniając pod spód formujemy kulę. Przekładamy na podsypany mąką blat.
- Formujemy gruby wałek i dzielimy na 10 części. Z każdej, podsypując mąką, formujemy cieniutki wałek i ostrym nożem kroimy na małe kluseczki.
- W międzyczasie w szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i 1 łyżką oleju.
- Kopytka, partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na duży talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz