Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.
------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 sztuk- 400 g mąki
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
FARSZ
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 250 g ricotty/fety lub twarogu (lub mieszanki serów)
- 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Stopniowo, mieszając łyżką, dolewamy 150 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy.
- Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste).
- Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy.
- Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 4 minuty, często mieszając.
- Zwiększamy ogień i dodajemy szpinak. Smażymy krótko, do momentu, aż zwiędnie. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski.
- Dodajemy ricottę/fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy 6 kulek. Odkładamy na talerz.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, lekko wygniatamy i formujemy gruby wałek. Luźno przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
- Ostrym nożem kroimy go na 6 części i każdą rozpłaszczamy na podsypanym mąką blacie.
- Na środku każdego placuszka kładziemy kulę z sera i szpinaku. Zlepiamy brzegi (jak przy lepieniu pierogów), lekko rozpłaszczamy dłonią i delikatnie wałkujemy, na niezbyt cienki placek. Układamy na podsypanej mąką blaszce z wyposażenia piekarnika. Ponownie luźno przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.
- Lekko studzimy na kratce, przed podaniem kroimy w kliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz