CIASTKA M&M's


Kruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. 
Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. 
Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być.  Ciastka wyciągamy z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie w środku - zastygną po ostudzeniu.
____________________________________________

SKŁADNIKI / 9 sztuk
  • 70 g (1/3 szklanki) brązowego cukru
  • 70 g (1/3 szklanki) białego cukru
  • 100 g masła
  • 170 g (pełna szklanka z "lekką górką") mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki czekoladowych drażetek m&m's + garść drażetek do dekoracji
___________________________________________
WYKONANIE
  • W rondelku umieszczamy pokrojone w kostkę masło i oba rodzaje cukru. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając, do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy rózgą, do połączenia składników.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy rozpuszczone masło z jajkiem i mieszamy/miksujemy do połączenia składników. 
  • Dosypujemy 1/3 szklanki rozgniecionych drażetek i mieszamy szpatułką. 
  • Jeśli mamy czas, schładzamy ciasto przez minimum 30 minut w lodówce. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta (po około 60 g) i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i wciskamy po kilka całych drażetek do każdego ciastka.
  •  Pieczemy przez około 10 minut, aż ciastka lekko zarumienią się przy brzegach (w środku powinny pozostać piankowe, zastygną po wystygnięciu).

1 komentarz: