Lekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowym składnikiem jest natka pietruszki. Do tego ugotowana na sypko (i ostudzona!), drobna kaszka kuskus lub nieco większa kasza bulgur oraz świeży pomidor, rzodkiewka, cebulka oraz pestki granatu.
Sałatkę serwujemy na zimno, jako samodzielne danie lub np. dodatek do dań z grilla. Świetnie nadaje się do zapakowania do lunchboxu i zabrania do pracy lub na uczelnię.
------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z przyprawami i sosem sojowym
- 1 duży pęczek natki pietruszki , tylko listki
- 1 mały pęczek mięty, tylko listki
- 5 rzodkiewek
- 1 czerwona cebula lub szalotka
- 2 pomidory
- garść pistacji, bez łupinek
- pestki wyłuskane z 1/2 granata
- 1 mała cytryna
- 3 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Odstawiamy na 15 minut, aż wchłonie cały płyn i ostygnie. Spulchniamy widelcem.
- Jeśli używamy kaszy bulgur, gotujemy ją w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostudzeniu, spulchniamy widelcem.
- Listki natki pietruszki i mięty opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy. Pomidory, rzodkiewki i cebulkę kroimy w małą kosteczkę. Pistacje prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, aż lekko przyrumienią się. Odstawiamy z ognia, studzimy i siekamy.
- Warzywa i orzechy dodajemy do miski z kaszą.
- Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy pestki granatu i dokładnie mieszamy. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz