Pyszne za każdym razem, ucierane ciasto z owocami. Dobre z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jabłkami.
Szybkie do przygotowania i niezawodne, pod warunkiem, że nie zapomnicie wyjąć wcześniej masła i jajek z lodówki. Zwróćcie także uwagę, na dokładne ubicie masła z cukrem - na jasną i puszystą masę.
SKŁADNIKI
- 200 g miękkiego masła
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g owoców (np. truskawki, borówki maliny)
WYKONANIE
- Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu.
- Białka dokładnie oddzielamy od żółtek.
- Truskawki kroimy w dużą kostkę, maliny i borówki pozostawiamy w całości.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Ubijamy długo, około 10 minut, aż masa zwiększy objętość, zrobi się biała, lekka i puszysta.
- Cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku, kolejne dodając, gdy poprzednie połączy się z masą.
- Dosypujemy mąkę z proszkiem i krótko miksujemy.
- W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy maślanej. Krótko mieszamy na małych obrotach miksera.
- Wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wykładamy owoce.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasta owocowe nie należą do moich ulubionych bo jestem miłośniczką czekoladowych wypieków. Nic nie smakuje lepiej jak klasyczne ciasto czekoladowe. Fajne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i wiele z tych porad na co dzień stosuję w swojej kuchni. Polecam!
OdpowiedzUsuń