Pyszna surówka z drobno poszatkowanej czerwonej i białej (najlepiej młodej) kapusty oraz tartej marchewki i posiekanego szczypiorku. Ciekawa i orientalna w smaku, bo doprawiona lekko pikantnym dressingiem z majonezu i pasty wasabi. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub ryb z grilla.
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 marchewka starta na tarce
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
DRESSING WASABI
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- W miseczce - łyżką - rozcieramy pastę wasabi z syropem klonowym oraz szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny i na koniec majonez. Mieszamy do połączenia składników, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu klonowego lub/i soku z cytryny.
- Wszystkie składniki surówki umieszczamy w dużej misce. Polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Można posypać listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz