Szybki sosik bez mięsa, za to z całym mnóstwem dobrych składników. Z ugotowanym w bulionie kalafiorem, świeżym pomidorem i pieczarkami. Doprawiony czosnkiem i szczyptą chili w proszku. Idealnie gęsty dzięki dodatkowi śmietanki 30% oraz koncentratu pomidorowego.
Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem al dente.
---------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJE- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 220 g różyczek kalafiora
- 100 g pieczarek + 15 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody, najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i kurkumy, szczypta chili.
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Pomidora kroimy w małą kostkę.
- Na średniej patelni o wysokich rantach lub w garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy różyczki kalafiora, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kurkumą. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy na większym ogniu.
- Dodajemy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 7-10 minut, do miękkości kalafiora.
- W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy 15 g masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy na dużym ogniu 3 minuty, do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do garnka z kalafiorem.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy 2 minuty.
- Mąkę rozcieramy w miseczce, stopniowo dodając śmietankę 30% i w razie potrzeby 1 łyżkę wody. Przelewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Dekorujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz