Wegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie suszone pomidory
Wszystko porządnie doprawione słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym oregano oraz szczyptą chili.
najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem.
najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem.
Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej)
- 1 marchewka (150 g)
- gruby plaster selera (150 g)
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 łyżki oleju, np. kokosowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina / bulionu / wody
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 4 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, kurkumy i suszonego lubczyku; szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
- Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Papryczkę chili drobno siekamy
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy starte warzywa, pokrojoną papryczkę oraz listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy na średnim ogniu, przez 20 minut, co chwilę mieszając. Warzywa powinny się dobrze zezłocić i znacznie zmniejszyć objętość.
- Dolewamy wino/bulion lub wodę, a na 1 minutę przed końcem dosypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, odstawiamy z ognia, wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Lekko studzimy.
- Do pojemnika rozdrabniacza (malaksera) dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, pestki słonecznika, suszone pomidory i warzywa z patelni. Mielimy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę keksową natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy masą i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz