Dobrze znany na całym świecie gulasz, tym razem w wersji bez mięsa. Za to z kawałkami ziemniaków i marchewki oraz jędrnymi pieczarkami i marynowanymi cebulkami. Wszystko chwilkę podsmażone, a następnie krótko gotowane w czerwonym winie i bulionie.
Sosik najlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Sosik najlepiej smakuje z puree z batatów lub zwykłych ziemniaków. Można podać z kopytkami lub kluskami śląskimi.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI- 250 g pieczarek / najlepiej małych
- 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego (lub 50 g masła)
- 300 g ziemniaków (2-3 szt)
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 marynowanych cebulek ze słoiczka
- 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju)
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym
- 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 2 listki laurowe
- kilka gałązek natki pietruszki / łodyżki i listki oddzielnie
WYKONANIE
- Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Na patelni mocno rozgrzewamy masło i dorzucamy pieczarki. Smażymy 3 minuty, często mieszając, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Odstawiamy z ognia.
- Marchewkę kroimy w grube plastry, czosnek w plasterki, a ziemniaki w dużą kostkę.
- W szerokim rondlu, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojony czosnek, marchewkę i ziemniaki. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy wino. Odparowujemy 1 minutę i dolewamy bulion lub wodę z sosem sojowym, jeśli używamy. Dodajemy wszystkie przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy łodyżki natki pietruszki oraz marynowane cebulki. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Dodajemy pieczarki i gotujemy 1 minutę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Hej, jeśli danie jest wegańskie, to składniki nie mogą być podsmażane na maśle...
OdpowiedzUsuń