Filety białej ryby (najlepiej dorsza lub łupacza), pokrojone na małe kawałki i usmażone w delikatnej panierce z ciasta piwnego.
Powłoczka z mąki i piwa nie zawiera jajka, jest lekka, delikatnie otula rybę i gwarantuje zachowanie jej soczystości. Smażymy ją krótko, w wysokiej temperaturze, w głębokim oleju. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, a panierka chrupiąca.
Powłoczka z mąki i piwa nie zawiera jajka, jest lekka, delikatnie otula rybę i gwarantuje zachowanie jej soczystości. Smażymy ją krótko, w wysokiej temperaturze, w głębokim oleju. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, a panierka chrupiąca.
Klasycznie, usmażoną w ten sposób rybkę, skrapia się octem winnym i lekko soli. Podaje z frytkami i puree z groszku. Jako dodatek sprawdzą się też ziemniaczki puree, dip paprykowy lub sos tatarski.
Polecam na rodzinny obiad.
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 300 g filetu z dorsza (użyłam polędwicy)
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki zimnego piwa
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz ziołowy
- olej do głębokiego smażenia
DIP PAPRYKOWY
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki paprykowej pasty sriracha
WYKONANIE
- Filety osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 3-4 cm paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W miseczce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy zimne piwo i dokładnie mieszamy.
- W rondelku rozgrzewamy grubą warstwę oleju.
- Porcje ryby maczamy w cieście i partiami kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, do lekkiego zrumienienia, przez około 3 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy z sosem paprykowym (wszystkie składniki mieszamy w miseczce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz