Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka.
Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty i szybki w przygotowaniu sosik z bulionu, śmietanki i koncentratu pomidorowego, opcjonalnie także z koperkiem.
Masa na pulpety jest gęsta i kleista, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-5 PORCJIPULPETY/ 16 SZT.
- 1 puszka czerwonej fasoli (220 g po odsączeniu)
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1 łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano i majeranku; szczypta chili
- 1 łyżka oleju, np. kokosowego
SOS POMIDOROWY Z KOPERKIEM
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
------------------------------------------
WYKONANIE
- PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu.
- Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i miksujemy na jak najbardziej gładką masę.
- Nabieramy płaskie łyżki masy i w zwilżonych olejem dłoniach formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk).
- Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy SOS. W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- W miseczce rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia.
- Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.
Rewelka. Warzywne pulpeciki kojarzą mi się ze strasznym pierniczeniem - namaczanie cieciorki, gotowanie kaszy, milion garów, lepkie łapki i rozpadające się ciasto... Nie tym razem :) bajecznie proste, składniki mam zawsze w szafie, wyszły przepyszne, mięciutkie i lekko chrupiące, po stokroć polecam i dzięki Ci, dobra kobieto <3
OdpowiedzUsuńSuper👍🏻
UsuńPlanuje zrobić, ale nie mam pestek słonecznika. Czym mogłabym je zastąpić?
OdpowiedzUsuń