Kolorowa i ekspresowa sałatka z papai i awokado. Z pysznym dressingiem imbirowo-miodowym oraz świeżą kolendrą.
Lekka, pełna smaku i ładnie prezentująca się na stole. Świetna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie, letnie przyjęcia w ogrodzie.
Postarajcie się o jak najlepszej jakości warzywa: jędrne i dojrzałe awokado oraz soczystą papaję.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
DRESSING IMBIROWY
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
SAŁATKA
- 1 opakowanie (120 g) mieszanki sałat
- 1 dojrzałe awokado
- 1/6 papai
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ogórek gruntowy
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża kolendra
WYKONANIE
- Wszystkie składniki dressingu energicznie roztrzepujemy w miseczce, do otrzymania gęstej emulsji.
- Awokado kroimy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy.
- Ogórka obieramy, kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w cienkie krążki, papaję obieramy, dużą łyżką wydrążamy pestki, miąższ kroimy w cienkie plastry.
- Na 1 duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy kolejno: mieszankę sałat, plastry papai, awokado i ogórka oraz krążki cebuli. Posypujemy czarnuszką i listkami kolendry.
- Przed samym podaniem polewamy dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz