LEMONIADA MALINOWA Z ROZMARYNEM


Lekko kwaskowata lemoniada, tym razem w wersji z malinami i rozmarynem. Słodzona miodem lub cukrem trzcinowym, podana z kostkami lodu. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Można dodatkowo połączyć ją z prosecco i serwować jako aperitif.

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE (650 ml)
  • 350 ml wody, najlepiej filtrowanej
  • 2 płaskie łyżki miodu lub cukru, najlepiej trzcinowego
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 60 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 20 kostek lodu
WYKONANIE
  • Do rondelka wlewamy 100 ml wody. Dodajemy miód lub cukier trzcinowy oraz gałązkę rozmarynu. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając, do rozpuszczenia miodu/cukru. Odstawiamy z ognia. 
  • Cytrynę dokładnie myjemy, rolujemy na blacie, kroimy na pół i odkrajamy 1 plaster do dekoracji. Pozostałą cytrynę wyciskamy do rondelka z wodą z miodem i rozmarynem. Mieszamy, przelewamy do dzbanka (można przez sitko, jeśli dostały się pestki z cytryny). 
  • Dolewamy pozostałą wodą (250 ml). Dodajemy plaster cytryny oraz maliny (część malin można lekko rozgnieść). 
  • Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu. Przed samym podaniem uzupełniamy kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz