Lekko kwaskowata lemoniada, tym razem w wersji z malinami i rozmarynem. Słodzona miodem lub cukrem trzcinowym, podana z kostkami lodu. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Można dodatkowo połączyć ją z prosecco i serwować jako aperitif.
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE (650 ml)
- 350 ml wody, najlepiej filtrowanej
- 2 płaskie łyżki miodu lub cukru, najlepiej trzcinowego
- 1 cytryna
- 1 gałązka rozmarynu
- 60 g malin, świeżych lub mrożonych
- 20 kostek lodu
WYKONANIE
- Do rondelka wlewamy 100 ml wody. Dodajemy miód lub cukier trzcinowy oraz gałązkę rozmarynu. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, często mieszając, do rozpuszczenia miodu/cukru. Odstawiamy z ognia.
- Cytrynę dokładnie myjemy, rolujemy na blacie, kroimy na pół i odkrajamy 1 plaster do dekoracji. Pozostałą cytrynę wyciskamy do rondelka z wodą z miodem i rozmarynem. Mieszamy, przelewamy do dzbanka (można przez sitko, jeśli dostały się pestki z cytryny).
- Dolewamy pozostałą wodą (250 ml). Dodajemy plaster cytryny oraz maliny (część malin można lekko rozgnieść).
- Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu. Przed samym podaniem uzupełniamy kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz