PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ


Pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym, ekspresowym sosem pomidorowym i mozzarellą.  
Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm.
CIASTO
  • 250 g mąki 
  • 150 ml cletniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej)
  • 1 łyżka oliwy
DODATKI
  • 30 g cukinii (1/4)
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 4 plastry chudego, cieniutko pokrojonego boczku
  • 1 szalotka
SOS POMIDOROWY
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili (opcjonalnie) i cukru (jeśli pomidory są kwaśne)
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy do połączenia. Dodajemy 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy 150 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
  • Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut).
  • Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm. Układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C. Razem z piekarnikiem nagrzewamy blachę z wyposażenia piekarnika.
  • SOS POMIDOROWY: W rondelku, na małym ogniu,  krótko (pół minuty) podgrzewamy 2 łyżki oliwy i starty na tarce czosnek. Cały czas mieszamy. 
  • Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie także chili i cukrem.
  • Gotujemy 10 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • DODATKI: Cukinię kroimy w cienkie plasterki, np. obieraczką do warzyw (grubsze plastry warto wcześniej lekko natłuścić i zgrillować). Białą mozzarellę odsączamy z zalewy i rwiemy na mniejsze kawałki. Plastry boczku smażymy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, po około 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy. Szalotkę kroimy w cienkie piórka. 
  • Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu pomidorowego (pozostały sos przekładamy do miseczki) i wykładamy dodatki: plastry boczku i cukinii oraz porwaną na kawałki mozzarellę. Na wierzchu układamy cebulkę.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż spód i brzeg pizzy będą dobrze zrumienione. 
  • Ostrożnie wyjmujemy na blat, wierzch posypujemy suszonym oregano i podajemy z dodatkowym sosem pomidorowym.

1 komentarz: