Puszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 120 g malin lub pokrojonych truskawek
LUKIER
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z ćwiartki cytryny
DODATKOWO: 50 g płatków migdałów, krótko uprażonych na suchej patelni
WYKONANIE
- Masło, jajka, mleko i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, do ocieplenia.
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dolewamy 100 ml letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem (lub drewnianą łyżką) przez 5 minut
- Cały czas mieszając, po kawałku, dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła, miksujemy/mieszamy jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - zacznie odstawać od boków dzieży.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 25 x35 cm.
- Na całym placku układamy maliny i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Zlepiamy brzegi. Kroimy na 9-12 plastrów.
- Układamy na blaszce, z zachowaniem odstępów. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, w ciepłe miejsce, do napuszenia.
- W połowie wyrastania zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia.
- Wyjmujemy na blat i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy w miseczce, stopniowo dodając tyle soku z cytryny, aby otrzymać gładką polewę) i posypujemy migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz