DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI

Puszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI 
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g malin lub pokrojonych truskawek
LUKIER
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z ćwiartki cytryny
DODATKOWO: 50 g płatków migdałów, krótko uprażonych na suchej patelni 
WYKONANIE
  • Masło, jajka, mleko i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, do ocieplenia.
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dolewamy 100 ml letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem (lub drewnianą łyżką) przez 5 minut
  • Cały czas mieszając, po kawałku, dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła, miksujemy/mieszamy jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - zacznie odstawać od boków dzieży.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 25 x35 cm. 
  • Na całym placku układamy maliny i zwijamy w rulon  wzdłuż dłuższego brzegu. Zlepiamy brzegi. Kroimy na 9-12 plastrów.
  • Układamy na blaszce, z zachowaniem odstępów. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, w ciepłe miejsce, do napuszenia.
  • W połowie wyrastania zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia.
  • Wyjmujemy na blat i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy w miseczce, stopniowo dodając tyle soku z cytryny, aby otrzymać gładką polewę) i posypujemy migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz